Donate With Share Plugin For Blogger

Jika anda seorang blogger, sudah tentu anda mengharapkan penghargaan dari pembaca terhadap setiap artikel yang ditulis,Tapi bagaimana ia boleh dinilai dari mata kasar? Hasil inspirasi dari Pay With a Tweet!, maka saya cuba hasilkan 1 plugin/ widget untuk pengguna blogger.com

Donate With Share Plugin For Blogger

Donate With Share plugin ini membolehkan pelawat (visitor) untuk memberi sumbangan kepada anda dengan berkongsi pautan artikel (link) ke laman rangkaian sosial mereka seperti facebook dan twitter. Kaedah seperti ini semangnya tidak membebankan pelawat kerana mereka tidak perlu mengeluarkan wang tunai dari poket mereka untuk memberi sumbangan kepada anda. hanya dengan 1 klik sahaja, mereka menyumbang untuk artikel anda secara langsung.

Bagaimana Ia Berfungsi?

Plugin ini akan keluar (pop up) pada halaman posting atau halaman artikel anda sahaja. dimana ia akan bertanya kepada pelawat sama ada ingin menyumbang kepada artikel dengan menekan button share atau tweet. selepas button share ditekan, secara automatik pautan artikel anda dipos pada wall facebook/twitter mereka. dengan ini, artikel anda akan tersebar secara langsung.

Mungkin dengan bantuan plugin Donate With Share Anda rasa lebih dihargai dan gembira dengan melihat jumlah artikel yang dikongsi ^_^.selain itu juga, ia mampu membantu anda untuk mempromosikan blog anda!

Ciri Ciri

1- Mudah digunakan
2- Tidak berat / ringan untuk blog
3. Membantu menaikan trafik blog
4. Mesra pengguna

Cara install plugin Donate With Share di blog.

* Log masuk akaun blogger.com anda, kemudian pilih tetapan template dan klik pada button Edit Html dan cari perkataan </body> Seterusnya masukan kod dibawah diatas perkataan </body>  tadi.
Kod Plugin:

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<script src='https://bumkscript.googlecode.com/svn/trunk/dwsbybumk.js'/></b:if>

Langkah 2.

* cari perkataan </head> dan masukan kod dibawah diatas perkataan </head> tadi.

<script src='http://w.sharethis.com/button/buttons.js' type='text/javascript'/>
<script type='text/javascript'>stLight.options({publisher: "55a57f71-d322-4474-bbfc-841e8d637f73", doNotHash: false, doNotCopy: false, hashAddressBar: false});</script>

Setelah selesai, simpan template anda, semoga berjaya. jangan lupa kongsi artikel ini kepada kawan kawan anda juga ya!

User | Pengguna
1. www.irul.my
2. seladang.bl.ee
3. www.gilerhackers.com
4. www.omghackers.com

Review on:
Hasrulhassan.com | widget donate dengan fungsi kongsi

Leave a Comment